Förutom att Fittja centrum länge varit klassat som ett särskilt utsatt område har det även varit eftersatt på flera sätt. Nu har det gått över ett decennium sedan vi på Kungsvåningen började arbeta samhällsfrämjande i området, ett projekt som tydligt visat oss att framgång kommer av nära samverkan mellan olika aktörer.
På Kungsvåningen vill vi vara mer än bara fastighetsägare, vi vill vara en aktiv del av samhället och göra verklig skillnad där vi verkar. Genom nära samarbete med lokala myndigheter och andra samhällsaktörer strävar vi efter att vara en förebild för socialt hållbar fastighetsutveckling – där målet är trivsamma miljöer där människor kan känna sig hemma och trygga i sin vardag.
Början på en helt ny riktning
Historiskt sett har Kungsvåningen fokuserat på traditionella fastighetsprojekt i Stockholm. År 2013 påbörjades dock ett betydande projekt i Fittja, vilket markerade början på en ny och mer meningsfull inriktning för oss. I Fittja såg vi omedelbart en tydlig potential för förtätning och utbyggnad för att få bort den otrygghet som området länge har brottats med. Vårt intresse väcktes direkt för att utforska utvecklingen av Fittja centrum – ett pågående arbete som ligger oss varmt om hjärtat.
Kungsvåningen arbetar aktivt tillsammans med Polisen, Botkyrka kommun och de övriga lokala fastighetsägarna för att få bort Fittja från listan över Sveriges särskilt utsatta områden. Ambitionen har alltid varit att skapa en trygg, trivsam och levande stadsdel. Tillsammans med övriga aktörer har Kungsvåningen deltagit i identifiering och genomförande av åtgärder för att öka tryggheten i området, bland annat genom nyproduktion av hyresrätter med förhöjd standard.
– Vi har lagt extra vikt vid belysning, färgsättning och konstinstallationer för att förbättra trygghetskänslan på platsen, vilket också är en tillämpning av feministisk stadsplanering. Nyckeln till vår framgång har varit samverkan med lokala aktörer, men också våra egna hyresgäster. Det har visat sig vara avgörande för att åstadkomma hållbara förändringar. Vi har bland andra turen att få husera både Botkyrka konsthall och Fittja bibliotek i vår fastighet, verksamheter som lyfter centrum med konst och kreativitet, säger Mi Sundquist, fastighetschef på Kungsvåningen.
Det går att göra skillnad
Kungsvåningen sponsrar och stödjer också lokala verksamheter och initiativ, som sambafotboll och barn- och ungdomsaktiviteter, samt ett unikt samverkansprojekt med patrullerande ordningsvakter varje dag. Dessa investeringar stärker och främjar gemenskapen i Fittja och bidrar ytterligare till områdets framgång.
– Det är verkligen inspirerande att kunna göra verklig skillnad i människors liv och vardag genom våra projekt i Fittja. Vi får möjligheten att se samhället från andra perspektiv och vara med och påverka – det är både en otroligt rolig och meningsfull uppgift, avslutar Mi.